Billig hemsida

De 6 bästa alternativen 2025

Självklart är det så att de allra flesta som är i behov av en billig hemsida inte är intresserade av att lära sig att koda, de allra bästa hemsidorna kräver dock att man kan det. Många har försökt lära sig kodning och misslyckats, av den enda anledning att de inte haft det rätta intresset.

Webbplatsbyggare har ökat i popularitet under de senaste åren. Personligen testade vi vår första webbplatsbyggare 2009, det var Weebly, en webbplatsbyggare som fortfarande ligger högt i ranking trots explosionsartad konkurrens.

Vi har testat alla webbplatsbyggare som vi presenterar på den här hemsidan för att hjälpa nybörjare precis som du att hitta ett enkelt sätt att skapa din egen webbplats.

WordPress är världens mest populära CMS, (content management system), vi bygger alla våra hemsidor i WordPress. Kruxet med detta är att de flesta webbplatserna som byggs i WordPress kräver en del teknisk kunskap och i vissa fall även kunskap inom HTML, CSS och Javascript.

Mindre hemsidor, där enbart information ska presenteras, kan gott och väl nöja sig med att bygga sina hemsidor själv i en webbplatsbyggare så som Wix eller Webnode.

Prisinformation senast uppdaterad:
25 april, 2025

Våra topp 6 favoriter bland billiga hemsidor

4.5/5

Pris:

Från:
10 €/mån

Fördelar:

+Utmärkta mallar
+Extremt flexibelt
+Funktion för
animationer
+Kraftfull appmarknad
+Wix ADI

Nackdelar:

-Priset
-Mallar kan inte ändras enkelt
-Laddningstiderna

Weebly logotyp
4.5/5

Pris:

Från:
$12/mån

Fördelar:

+Användarvänligt
+Responsiva teman
+Appar
+Flera användare

Nackdelar:

-Begränsad designmöjlighet
-Långsam utvecklingstakt

4.3/5

Pris:

Från:
30 kr/mån

Fördelar:

+Bra för flerspråkiga webbplatser
+Perfekt för SEO

Nackdelar:

-Begränsade e-handelsfunktioner
-Simpel design för bloggar
-Saknar några viktiga funktioner

Godaddy logotyp
4.2/5

Pris:

Från:
55 kr/mån

Fördelar:

+Responsiva layouter
+Lätt att använda
+Gratis marknadsföringsverktyg

Nackdelar:

-Begränsad SEO-möjlighet
-Ingen app-butik

Strikingly logotyp
4/5

Pris:

Från:
$8/mån

Fördelar:

+Support i världsklass
+Billigt för multipla hemsidor
+Användarvänligt

Nackdelar:

-Dåligt för SEO
-Begränsad gratisversion

One.com logotyp
4/5

Pris:

Från:
59 kr/mån

Fördelar:

+Billigt
+Responsiva mallar

Nackdelar:

-Ingen integrerad blogg
-Dålig kundtjänst

Vilka typer av billig hemsida kan skapas med en webbplatsbyggare?

Det fina med webbplatsbyggare är att de erbjuder enklare mallar. Du väljer den mall du gillar och lägger bara till din egen text och bilder. Du behöver inte börja helt från början, vilket gör det superenkelt att uppnå imponerande resultat på nolltid.

Webbplatsbyggare är perfekta för småföretag, fotografer och föreningar som enbart kräver enklare design med egna bilder och texter. Ett enkelt sätt att få en billig hemsida.

Webbplatser som kräver mer avancerad design och databas (restauranger, caféer, frisörer, hantverkare, hotell, fastighetsannonser och webbshoppar) är inte så enkla att skapa. De kräver andra verktyg och mer tid. I dessa fall är det bättre att låta en webbyrå göra jobbet i WordPress och enbart skicka text och bild.

Och eftersom vi ofta får den här frågan: Nej, väldigt komplexa webbplatser som Airbnb, eBay eller Facebook är dessvärre inte att tänka på överhuvudtaget. Man måste anställa ett utvecklingsteam för att bygga en sådan webbplats.

Några tips för att hitta din favorit bland webbplatsbyggare för att skapa en billig hemsida

Nu när du har sett vår rankningstabell kanske du fortfarande undrar hur du faktiskt väljer den bästa webbplatsbyggaren för ditt specifika projekt.

Här är de goda nyheterna: Att välja en webbplatsbyggare är relativt riskfritt nuförtiden. Det finns dock ett par saker som du bör överväga på innan du bestämmer dig:

  • Gratis provperiod: Se till att du kan prova webbplatsbyggaren gratis. De flesta leverantörerna erbjuder gratisabonnemang (med vissa begränsningar) eller åtminstone en nöjd kund-garanti. Vårt råd är att undvika webbplatsbyggare som kräver dina kreditkortsuppgifter för en provversion eftersom det inte är så vanligt i den här branschen.
  • Support: Kontrollera vilken typ av support webbplatsbyggaren erbjuder (t.ex. telefon, chatt, e-mail, forum etc.). Det är värt att testa supporten innan du förbinder dig till ett abonnemang som kostar.
  • Pris: Priset kan vara svårt att räkna ut eftersom erbjudanden ibland är förvirrande, (medvetet eller ej). I alla våra recensioner hittar du dock tydliga detaljerade specifikationer över varje abonnemang och vilka extra kostnader som tillkommer (t.ex. domännamn) för varje leverantör.
  • Funktioner: Självklart har varje hemsida olika krav att uppfylla. Men här är några av de vanliga sakerna du kanske letar efter: En välfungerande blogg, anpassningsbara SEO-alternativ, responsiv design (design för mobil och surfplatta), webbshop, bildgalleri, möjlighet att lösenordsskydda vissa sidor eller att ha registrerade användare.
  • Domännamn: En bra webbplatsbyggare erbjuder dig att ansluta domännamn som köpts någon annanstans, även om du kan registrera en ny domän hos webbplatsbyggaren.
  • E-postkonton: Om du använder din webbplats för företag vill du ha en e-postadress med samma domännamn istället för t.ex. mittforetag@gmail.com. Längre ner ger vi några praktiska tips angående e-postadresser.

Recensioner över leverantörer av billig hemsida

1. Wix

Wix Webbplatsbyggare Översikt

Wix

Med smått otroliga 110 miljoner användare är Wix verkligen den största webbplatsbyggaren i världen. Det började ursprungligen som en Flash-baserad plattform. Det är därför man ibland fortfarande kan höra gamla rykten om att Wix inte kan ranka bra i sökmotorer, det stämmer alltså inte längre. Idag är de den mest flexibla webbplatsbyggaren på marknaden.

Deras utvecklingshastighet är hisnande, vilket också gör dem till den bästa webbplatsbyggaren i vår ranking. Det brukar inte ens dröja en månad innan Wix meddelar en ny funktion de lagt till. Bland dem finns: Wix Bookings: Ett bekvämt bokningssystem för självbetjäning för dina kunder. Wix Restaurants: Ett gratis tillägg som låter dina kunder boka bord, beställa mat från dig och kolla på dina menyer.

Tack vare Wix ADI, en artificiell guide, kan absoluta nybörjare nu använda en guidad webbplatsbyggare för att bygga en webbplats på nolltid.

Vad vi gillar: Deras känsla för bra design. En av de största fördelarna är att det finns hundratals väldesignade mallar som du kan använda gratis. Att anpassa dem efter dina behov är superenkelt. Och sedan finns det enorma utbudet av funktioner: Tack vare deras App Market kan du enkelt lägga till nya funktioner på din webbplats (t.ex. anmälan till nyhetsbrev, en evenemangskalender, ett forum etc.). De fortsätter också att förbättra funktionen för att driva sin egen nätbutik, vilket är ett utmärkt alternativ för mindre butiker.

Vad de borde förbättra: Det är inte den bästa webbplatsbyggaren att skapa större webbplatser med, i storleken 30 sidor eller fler. Navigationsfunktionen är inte så djup och tillåter inte så komplexa strukturer. Det är inte heller möjligt att byta till ett helt nytt tema, (i alla fall inte utan svårigheter), om du blir trött på ditt befintliga, (hos andra webbplatsbyggare är den funktionen enklare). De bör också förbättra sina laddningstider eftersom de är något långsamma på mobila enheter.

Gratis provperiod: www.wix.com

2. Weebly

Weebly Webbplatsbyggare Översikt

Weebly

Weebly är en av våra favoriter och det är inte svårt att förstå varför. Användarvänligheten i deras sidredigerare är fortfarande oöverträffad, förmodligen den enklaste webbplatsbyggaren. Inte undra på att 40 miljoner webbplatser redan har skapats genom deras plattform.

Varje ny funktion de lägger till gör verklig nytta för dig som kreatör – deras webbutik och inloggningsfunktion är två bra exempel. Weebly-systemet är också utformat för att stödja stora webbplatser, vi känner till webbplatser som är gjorda med Weebly som innehåller mer än 150 sidor. Det bästa av allt är att du inte begränsas av lagrings- eller bandbreddsgränser i deras betalabonnemang.

”Weebly Pro” som kostar 12 dollar i månaden inkluderar sökfunktion samt video- och ljudspelare, så att du kan strömma media direkt från din webbplats. Sammantaget är Weebly ett bra val för dig som vi göra en enklare hemsida själv.

Vad vi gillar: Deras teman är inte bara snygga utan också responsiva vilket betyder att de anpassar sig perfekt till mobila enheter så som surfplattor och moderna mobiltelefoner. De har ett smart sidmallsystem, så att du kan anpassa det ytterligare efter dina behov. Via ”App Center” kan du lägga till ett brett utbud av extra funktioner som Weebly och tredje part erbjuder. E-handel ingår i alla abonnemang.

Vad de borde förbättra: Även om ”App Center” är bra hittar du inte lika många appar som i Wixs ”App Market”. Weebly är inte heller ett bra val för flerspråkiga webbplatser. Sedan Square förvärvade företaget har det tyvärr knappt skett någon utveckling alls, det är verkligen synd!

Gratis provperiod: www.weebly.com

3. Webnode

Webnode

Även om det inte är lika populärt som andra verktyg så som Weebly eller Wix, är det fortfarande en av de mest använda webbplatsbyggarna i världen, särskilt bland europeiska användare. Webnode levererar verkligen högt och lågt: Vissa funktioner är riktigt avancerade och nästan unika i branschen, men det saknar också grundläggande funktionalitet som kan vara en avgörande faktor att avstå för vissa.

Ett gratis domännamn ingår i de flesta av deras abonnemang för det första året. Utöver det ingår även anpassade e-postkonton (t.ex. info@din-domän.com) gratis i vissa dyrare abonnemang.

Vad vi gillar: Den mest spännande funktionen med Webnode är att de erbjuder ett enkelt sätt att skapa flerspråkiga webbplatser, väldigt få webbplatsbyggare har en sådan funktion. Vi gillar också deras design, som är moderna och responsiva, så att de per automatik ser bra ut på alla enheter. Deras SEO-funktioner är också gedigna och har allt som de flesta webbplatser behöver.

Vad de borde förbättra: Deras bloggsystem saknar några viktiga funktioner som möjligheten att ändra taggar eller ett inbyggt kommentarsystem. Om du vill skapa en nätbutik, bör du leta någon annanstans, deras lösning är ganska grundläggande och lämnar mer att önska. Till skillnad från Wix eller Weebly har de ingen app-butik, sådana butiker kan vara väldigt praktiska eftersom de låter dig installera tillägg som förbättrar din webbplats kapacitet.

Gratis provperiod: www.webnode.se

Godaddy Webbplatsbyggare Översikt

GoDaddy Webbplatsbyggare

Du kanske främst känner till GoDaddy för att de säljer domäner och webbhotell, men det visar sig att de även har en egen webbplatsbyggare. GoDaddy Hemsidor + Marknadsföring fokuserar på precis det: Att ge dig en verktygslåda för att bygga din egen webbplats och att utföra all din e-postmarknadsföring, sociala medier, blogg och SEO.

Deras webbplatsbyggare har genomgått några större uppgraderingar under de senaste åren, men den senaste versionen har några viktiga uppdateringar. För det första kan du nu bygga en webbplats helt gratis. Du har också tillgång till nya funktioner som kreatör för sociala medier, lösenordsskyddade sidor och inbyggd analys.

Andra användbara tillägg inkluderar bokningssystem, ett e-postmarknadsföringsverktyg och en meddelandefunktion. Dessa är (mestadels) gratis att använda.

Var dock medveten om att funktioner för sökmotoroptimering är mycket begränsade för abonnemang på lägre nivåer och att e-handelsfunktionen endast är tillgänglig i deras dyraste abonnemang.

Vad vi gillar: Deras webbplatsbyggare är mycket lätt att använda och kan till och med användas i mobila enheter. Och även om mallarna kanske inte har den där ”wow-faktorn”, har de alla en responsiv design och ser därför bra ut även i mobilen och surfplattan. Det är också imponerande att du kan använda många av deras tillägg utan extra kostnad.

Vad de borde förbättra: Det är synd att du inte kan få tillgång till fullständiga SEO-funktioner på de kostnadsfria och grundläggande abonnemangen, till och med på de dyraste abonnemangen saknar vissa viktiga SEO-funktioner. Vi tycker också att de borde göra ett bättre jobb med att stödja webbplatser som bygger på deras tidigare versioner av deras webbplatsbyggare, med tanke på deras tendens att släppa helt nya versioner av webbplatsbyggaren vartannat år.

Prova gratis: www.godaddy.com

Strikingly

Strikingly har fokus på så kallade one-page-hemsidor. Detta kan vara särskilt intressant om du vill skapa en landningssida, till exempelvis besökarregistrering inför ett event. Deras responsiva design är verkligen imponerande och ser bra ut på alla mobila enheter. Du kan antingen börja med deras reklambaserade gratisabonnemang eller uppgradera till ”Limited” för 8 dollar i månaden, ”Pro” för 16 dollar i månaden eller ”VIP” för 49 dollar i månaden. Limited inkluderar även en onlinebutik med max 5 produkter, medan VIP ökar denna gräns till 500 produkter.

Vad vi gillar: Om du planerar att bygga flera webbplatser kan PRO-abonnemanget vara intressant eftersom den ger tillgång till upp till tre webbplatser. Deras kundtjänst är förstklassig och det är ganska enkelt att komma igång med Strikingly.

Vad de borde förbättra: Något så enkelt som att lägga till extern kod kräver att du uppgraderar till PRO-abonnemanget, vilket är dyrt jämfört med andra tjänster, såvida du inte skapar alla tre webbplatser som ingår i abonnemanget.

Gratis provperiod: www.strikingly.com

6. One.com

One.com Webbplatsbyggare Översikt

One.com

One.com är en sak: Billigt. Denna danska leverantör stormade in på webbplatsbyggare- och webbhotellsmarknaden för några år sedan och erbjuder de lägsta priserna vi har sett. De erbjuder också webbhotell, vilket är väldigt bekvämt om du behöver använda både en webbplatsbyggare och ett CMS som exempelvis WordPress.

Men One.com kan bli dyrt. Om du behöver mer än fem sidor måste du uppgradera till ”Utforskare”-abonnemanget för 99 kr/mån. Då är det nästan lika dyrt som Weebly och Webnode, båda dessa rankas dessutom högre än One.com eftersom att One.com är ganska begränsat gällande funktionalitet i jämförelse med dessa.

Vad vi gillar: De har mallar som ser moderna ut och som är responsiva. Dessa får din webbplats att se bra ut på vilken enhet som helst. De erbjuder också bra kundsupport som du kan nå via e-post eller chatt. En annan positiv aspekt är att de är extremt generösa med lagringsutrymme.

Vad de borde förbättra: Tyvärr har de några viktiga begränsningar. Om du till exempel behöver en blogg måste den läggas till separat med hjälp av annan sidbyggare eller CMS. Du kan inte heller lösenordsskydda din webbplats eftersom den funktionen inte ingår. En annan brist är att deras e-handelssystem är väldigt simpelt och endast lämpligt för de minsta webbutikerna.

Gratis provperiod: www.one.com

Vanliga frågor från nya skapare av hemsidor

Under åren har vi hört dessa frågor om och om igen. Jag hoppas att vi även kan svara på några av dina frågor! Om din fråga inte finns med här kan du gärna lämna en kommentar längst ner på den här sidan.

Kan jag verkligen göra det själv eller behöver jag en webbdesigner och vad kommer det i sådana fall att kosta?

Det är en väldigt vanlig fråga och svaret är … ja, det beror på. Om du önskar en helt skräddarsydd hemsida med hjälp av en webbyrå måste du ha en budget på minst 15 000 kr, då är det en billig webbyrå. För eventuella ändringar och vidareutveckling av webbplatsen betalar du timpris för webbutvecklaren. Utöver den kostanden tillkommer även kostnad för webbhotell och domän på ca. 1 000 kr per år.

Vi på Woitech Webbdesign erbjuder att skapa en billig hemsida, det kan vi göra genom att använda oss av våra egenutvecklade mallar som sedan används som grund för din framtida hemsida. Det enda du behöver bidra med er text och eventuella bilder. Priset för detta är enbart 2 290 kr, eftersom detta är en engångsavgift tar det enbart 1–2 år innan du kommit upp i samma summa som en webbplatsbyggare med månadsavgift kostar.

Med hjälp av en webbplatsbyggare kan du räkna med ett pris på ungefär 800 – 1 500 kr per år, där allt ingår, beroende på vilken leverantör du använder.

Om du har ett grundläggande intresse för teknik och design är en webbplatsbyggare i många fall ett utmärkt sätt att bekanta sig med uppgiften att skapa en webbplats. Även om du i slutändan väljer att anställa en webbdesigner får du en mycket bättre uppfattning om vilken person du ska leta efter och hur din webbplats ska se ut.

Hur fungerar hela den här domännamnssaken?

Domännamnet är den webbadress som din webbplats använder. Vår domän heter woitech.se och du kan se den i webbläsarens adressfält:

Adressfält till hemsida

En sådan domän kostar ungefär 100–180 kronor per år, beroende på toppdomänen (till exempel .se, .com, .nu eller .net). Du kan köpa ditt domännamn på vanliga platser som Inleed eller Oderland.

Om du ska använda dig av en webbplatsbyggare kan du vanligtvis köpa domännamnet där. Det gör det mer lätthanterligt eftersom du bara har med ett företag att göra. Om du eller webbyrån som ska göra din hemsida ska använda WordPress eller någon annan s.k. CMS behöver du också webbutrymme där du kan ladda upp webbplatsens filer och data, ett webbhotell. Med en webbplatsbyggare behöver du inte tillgång till ett webbhotell eftersom det redan ingår.

Med ett eget domännamn kan du också få din egna e-postadress, t.ex. info@mittforetag.se, (OBS! Det fungerar inte om du har bokstäverna Å, Ä eller Ö i domännamnet). Det kommer ge ett mycket mer professionellt intryck än en adress från Gmail eller Outlook. E-postadressen hanterar du sedan antingen via din webbplatsbyggare, domänleverantör eller en extern tjänst. De flesta webbplatsbyggare erbjuder tillgång till Google Workspace i dag. Det är en bra tjänst men kostnaden en ganska hög: ca. 60 kr per e-postadress.

Hela grejen med domännamn och e-postkonfigurationen kan vara lite förvirrande så lämna gärna en kommentar längst ner på den här sidan om du fortfarande har några frågor!

Hur kan jag lägga till ytterligare funktioner på min webbplats?

Du kan behöva ytterligare funktioner på din webbplats som exempelvis tidbokning, evenemangsplanering, sökfunktion, livechatt eller till och med en chatt-bot. Vissa webbplatsbyggare som Wix och Weebly har en dedikerad appbutik där du kan lägga till hundratals tillägg med bara några få klick.

Men även om det inte finns någon appbutik kan du oftast integrera appar med källkoden som de tillhandahåller. Vanligtvis är det lika enkelt som att kopiera och klistra in text.

Det bästa sättet att skaffa en hemsida på för din bransch

Självklart ser inte alla projekt likadana ut. Och det stämmer därför naturligtvis att det finns webbplatsbyggare som passar bättre för exempelvis fotografer än för bloggare. Låt mig nu ge dig våra favoriter för varje företag i behov av en hemsida:

Den bästa webbplatsbyggaren för småföretag

För en företagswebbplats med högst 20–30 enskilda sidor rekommenderar vi att du överväger Wix.com. Framförallt om du vill lägga fokus på bra design. Den stora fördelen är att de har en mängd mallar för småföretag.

Om din webbplats kommer att vara större än 30 sidor bör du i stället kolla in Weebly eftersom de har ett bättre system för att hantera en webbplats med ett stort antal sidor. Deras utbud av mallar är inte lika stort, därför måste du själv lägga ner lite mer tid på att sätta ihop en design.

Den bästa webbplatsbyggaren för blogg

I grund och botten har alla webbplatsbyggare som vi presenterar på den här sidan integrerat sitt eget bloggverktyg. Men hur bra är de? Det beror på. Om du vill göra det professionellt kommer förmodligen en WordPress-webbplats vara det bästa alternativet, om du inte har det tekniska kunnandet krävs dock en webbyrå för att ordna sidan, vi på Woitech kan hjälpa dig med det. Vi rekommenderar även Weebly om du föredrar ett enklare alternativ som är mindre kraftfullt.

Den bästa webbplatsbyggaren för fotografer

Tack vare deras fantastiska fotogallerier tar Wix.com topplaceringen även här. Fotograferingssajter och portföljer är i stort sett en existentiell del av Wixs DNA. Ta bara en titt på deras fotografi- och designmallar för att se själv. Om du är en professionell fotograf och inte har något emot att jobba med en webbplatsbyggare med engelskt språk kanske du kommer att gilla Pixpa. De har en korrekturfunktion som låter dig skapa privata samlingar för kunder. Det som också är anmärkningsvärt bra är webbutiken som är speciellt anpassad för fotografier.

Den bästa webbplatsbyggaren för e-handelswebbplatser

Ska du starta en webbutik? Härligt! Näthandel är ett spännande steg att ta. Redan från början bör du vara förberedd på att skala upp. Om din webbutik måste kunna växa till hundratals artiklar behöver du ett expertverktyg, det bästa och mest anpassningsbara är att skapa en webbutik med WordPress och WooCommerce, det hjälper gärna vi på Woitech till med. Vill du fixa webbutiken själv rekommenderar vi i stället Shopify eller BigCommerce.

Om du bara vill öppna en liten webbutik som är enkel att skapa och underhålla är det förmodligen bättre att välja Wix. De är billigare än de stora aktörerna och borde räcka för att komma igång.

Datorprogram för att bygga hemsida: Kan jag installera det på min dator också?

Datorprogram för att bygga hemsidor på PC- och Mac-datorer var väldigt populära för ett antal år sedan, vissa av oss som har varit med sedan internets linda kanske till och med kommer ihåg Microsoft Frontpage eller Macromedia Dreamweaver, som två hemside-program hette. Fördelen med sådana program är att du vanligtvis betalar ett större engångsbelopp och kan då bygga så många webbplatser du vill. Nackdelen är att det är mer komplicerat och omodernt än en så kallat CMS, en programvara som redan ligger där din kommande hemsida placeras.

Nu för tiden föredrar de flesta antingen att bygga sina hemsidor i WordPress, (oftast genom en webbyrå) eller i en webbplatsbyggare som Wix, Weebly eller Webnode, främst på grund av deras ökade enkelhet. Du kan redigera din webbplats från olika datorer, oavsett om det är en Mac eller PC. Om du ändå vill ha en programvara som du kan installera på din dator rekommenderar jag att du kolla in Mobirise. Grundversionen är gratis, du betalar bara om du köper en av deras premiumversioner eller något tillägg.

Slutsats

Som du har sett finns det många olika webbplatsverktyg där ute. Det mest populära alternativet bland våra läsare som väljer att göra sin hemsida helt själv är Wix. De har blivit mer och mer förknippade med webbplatsbyggare på den större marknaden. Men det betyder inte att deras konkurrenter nödvändigtvis är sämre alternativ. Det beror verkligen på vad du vill bygga för någon hemsida.

Om du vill lägga ner så lite tid som möjligt på att skapa din hemsida samtidigt som den blir så professionellt utformad som möjligt rekommenderar vi ändå vår egen lösning. Du får en färdig billig hemsida för 2 290 kr, ett engångsbelopp som innebär att du går plus rent ekonomiskt redan efter två år, även om du skulle välja den billigaste webbplatsbyggaren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

×

Innehåll